Хамак - любимо място за почивка в градината

Дали бихте предположили, че плетената люлка крие в себе си история на повече от десет века? И това е така, защото тези, които са измислили хамака, са маите - хора, живели преди повече от 1000 години, отличавали се с невероятна находчивост, ум и изобретателност. Учените продължават да откриват все нови и нови изумителни неща, дело на тази свръх развита и в голяма степен тайнствена цивилизация.

Люлката с история, която ползваме и до днес

Съвсем логично хамакът намира топъл прием сред народите от Централна Америка, където и до днес е на голяма почит. За изплитането на първите люлки от този тип е бил използван най-разпространеният и лесно достъпен за времето си материал – дървесната кора. 

Естествено, да се излегнеш на грубата дървена повърхност не е било най-комфортното преживяване и древните хора са потърсили начин да усъвършенстват своето откритие. Така са започнали да извличат влакна от сизал, да ги трият и мачкат с дървени бухалки, докато станат достатъчно гъвкави и меки. Изплитането на хамаците станало по-лесно, а и самите те били вече далеч по-удобни. Търговията между различните племена процъфтявала през вековете и допринесла за широкото им разпространение. Те се появяват и на европейския континент, след като Христофор Колумб ги докарва с корабите при завръщането си от Бахамските острови.

Векове трансформации

Европейците харесали много идеята за използване на хамаците в бита и започнали да ги използват като място за спане. За да повишат удобството им, те заменили сизаловите влакна с плат. Голямото предимство на този тип легла било, че можело лесно да бъдат разкачени и прибрани, за да се освободи място в и без това тесните жилища. Но най-широка популярност хамакът добил сред моряците и затворниците, които масово го използвали.

Днес хамаците се изработват от най-различни материали – естествени и изкуствени. Можете да си закупите хамак, изплетен от въже, от памучни нишки, от синтетични влакна, ушит от ръчно изтъкан плат, от брезент, едноцветен или пъстър, с украса или изчистен. Вариантите са наистина безброй.

Плюсове и минуси на плетената люлка

Въпреки своята вековна популярност, трябва да признаем, че класическият хамак не е избор за всеки. Най-големият му минус е, че не предлага стабилна, изправена позиция на тялото в легнало положение и е избягван от хора, които имат проблеми с кръста и гърба. С мисъл и за техния пълен комфорт, производителите днес компенсират това провисване с добро и стабилно окачване. 

Изплетените от въже хамаци предлагат чудесно проветрение и са перфектни за почивка на открито в горещ ден. Класическото изпълнение за окачване е мрежест хамак, който се опъва между две близки дървета. За да е изживяването ви обаче наистина приятно, можете да спрете избора си на хамак със собствена дървена стойка. Той може да бъде позициониран на всяко удобно за вас място, а окачването му е наистина сигурно и максимално ергономично. Изработените от платове с ярки шарки и весели цветове хамаци създават настроение и са чудесен свеж акцент за всяка градина.

Естествено, на пазара се предлагат и люлки, в които е вложена идеята на хамака, но изпълнението е далеч по-комфортно, атрактивно и дори забавно.